تاریخچه پیدایش قهوه
تاریخچه ی قهوه به سالهای بسیار دور باز میگردد و کسی اطلاع دقیقی از زمان ورود آن ندارد، اما نکتهی قابل توجه و جالب چگونگی کشف این دانهی گیاهی است. بر اساس روایات گذشته دانهی قهوه توسط یک دام کشف شده، تعجب نکنید این داستان نسل هاست که ورد زبانها شده است.
در واقع داستان از آن جا شروع میشود که یک دامدار اهل اتیوپی متوجه میشود که هر زمان گوسفندان از برگ درختان یک منطقه میخورند انرژی بیشتری دارند و فعالیت آنها بیشتر میشود. انرژی دامها به گونهای است که گاهی اوقات تمام طول شب را بیدار هستند و نمیخوابند. دامدار که از این اتفاق بسیار متعجب است با کمک بزرگان صومعه مقداری از دانه را همچون چای دم و میل میکنند و در کمال تعجب میبینند که انرژی زیادی کسب کرده و حتی در ساعات پایانی شب نیز احساس خستگی نمیکنند.
این دانهی گیاهی جادویی که باعث افزایش توان افراد میشد راه خود را به کشورهای دیگر نیز باز کرد و هم اکنون به عنوان یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار معرفی میشود. گفتنی است که افراد زیادی سعی میکنند با تغییر در زمان یا مکان کاشت و همچنین روش تهیه آن نمونههای متفاوتی از قهوه را وارد بازار کنند.

دمنوش قهوه
دمنوش قهوه در واقع آب پخته شده قهوه میباشد که دارای خواص بسیار زیادی است. صاف کننده اخلاط است و میزان غلظت خون را کاهش میدهد. همچنین موجب افزایش ادرار در بدن شده و رطوبت بدن را میگیرد. از بروز سردردها جلوگیری کرده و تب را کاهش میدهد. زیرا دمنوش قهوه بدون کافئین بوده و به وسیله گیاهان درست میشود و به موجب آن خستگی به طور کامل از بدن شما خارج میشود.

قهوه عربیکا (Arabica Coffee)
چندین نوع گیاه قهوه در جهان وجود دارند که هر یک مزه، طعم و بوی مخصوص به خود را دارا است. قهوه عربیکا نوعی از قهوه بوده که دارای طعمی بی نظیر و گران قیمت میباشد. زیرا این قهوه دارای درختانی است که در حدود 1000 تا 2000 متر بالاتر از سطح دریا رویش میکند. همچنین نسبت به هر نوع آب و هوا حاسا بوده و بسیار آفت پذیر میباشد. به همین دلیل قیمت آن به مراتب بالاتر از دیگر قهوه ها میباشد. از این رو مشخصه قهوه عربیکا خاص بوده و به قرار زیر میباشد:
- میزان ترشی کمتر
- میزان کافئین موجود در آن به نسبت روبوستا کمتر است. کافئین آن در هر دانه بین 0.8 تا 1.4 میباشد
- از نظر میزان قند و چربی از روبوستا بیشتر بوده و طعم غلظت عالی دارد
- شکل ظاهری دانه بیضی تر میباشد
- سه چهارم قهوههای جهان از نوع عربیکا و یک چهارم از نوع روبوستا میباشد.
از نظر شکل ظاهری قهوه عربیکا ظاهری بیضی شکل و صاف دارند و خط وسط آنها کمی انحنا دارد. محل پرورش این نوع قهوه در سودان، یمن و اتیوپی میباشد. از مهمترین مزایای آن میتوان به؛ افزایش هورمون آندروفین، ضد میکروب، افزایش پتاسیم در بدن، محکم کردن ناخن و استخوان ها، کاهش وزن، افزایش آنتی اکسیدان در بدن و … اشاره کرد. اما عیوب آن یکی گران قیمت بودن، آسیب پذیری بالا در برابر آفت ها و اسیدیته کمتر آن میتوان اشاره کرد.

قهوه روبوستا (Robusta Coffee)
قهوه روبوستا به تنهایی حدود 25 تا 30 درصد قهوه های جهان را پوشش میدهد و بعد از قهوه عربیکا در رتبه دوم قرار دارد. دانههای قهوه روبوستا دارای شکل و خواص متفاوتی هستند و با دیگر قهوه ها فرق میکنند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قهوه روبوستا بیشتر طعم آن تلخ است.
- کافئین بالاتری به نسبت قهوه عربیکا داشته و مقدار آن تقریبا دو برابر است. زیرا در یک دانه حدود 1.7 تا 4 درصد کافئین موجود است
- میزان چربی و قند آن به نسبت عربیکا کمتر است
- قیمت ارزان تری دارد
- میزان عطر و بوی آن به نسبت قهوه عربیکا کمتر است
- در برابر آفتها مقاومت بالاتری دارد.
شکل ظاهری قهوه روبوستا به صورت دایره ای شکل بوده و خط وسط آن تقریبا صاف است و انحنا ندارد. از نظر اندازه به نسبت عربیکا کوچکتر میباشد. همانطور که اشاره کردیم قیمت آن ارزان تر از عربیکا بوده و علت آن هم فقط یک چیز است و آن اینکه نسبت به آفتها مقاومت بیشتری داشته و به همین سبب راحت تر برداشت میشود. رسیدگی به آن زحمت زیادی ندارد، در صورتی که قهوه عربیکا به رسیدگی بیشتری احتیاج دارد.

تفاوت بین قهوه روبوستا و قهوه عربیکا در چیست؟
همانطور که عنوان شد، این دو را میتوان نژاد قهوه معرفی کرد نه نوع نوشیدنی قهوه که در کافی شاپها سرو میشود. در واقع انواع قهوه بر اساس نحوه درست کردن و آمادهسازی آنها تقسیم میشود نه نوع دانه آن که شامل روبوستا و عربیکا است.
اما برسیم به تفاوت اصلی قهوه عربیکا و قهوه روبوستا که باعث شدند انواع نوشیدنیهای گرم و خوش طعم در منو کافی شاپها وجود داشته باشند. از مهمترین تفاوتهای بین این دو میتوان به میزان کافئین آنها اشاره کرد که قهوه عربیکا به دلیل نوع کشت و چگونگی رشد از میزان کافئین کمتری برخوردار است، این در حالی است که قهوه روبوستا حاوی حجم زیادی از کافئین است و میتوان آن را یک ماده انرژی زا قوی معرفی کرد.
علاوه بر میزان کافئین، این دو نوع قهوه در طعم و مزه نیز با هم متفاوت هستند. قهوهیعربیکا رگههای ترشی در طعم خود پنهان نموده، این مزه حتی با ترکیب شکر نیز خود را به خوبی نشان میدهد. این در حالی است که قهوه روبوستا به تلخی زیاد شهرت دارد و همین امر سبب شده که قهوه اسپرسو و زیر مجموعههای آن با این قهوه آماده شوند.

قهوه ترک (Turk Coffee)
قهوه ترک نوع دیگری از قهوه میباشد که نحوه دم آوری و نوع پودرو آن با قهوههای دیگر فرق میکند. برای تهیه آن از پودر برشته شده قهوه استفاده میشود. برای اینکه قهوه ترک اصیل تهیه شود به ازای هر نفر از یک قاشق مربا خوری قهوه به همراه یک فنجان آب سرد استفاده میشود. تمامی مواد لازم درون قهوه جوش ریخته شده و سپس آن را دم میکنیم. برای آماده سازی قهوه ترک ابتدا باید قهوه ترک را خریداری کنید. بهتر است نوع اصلی و بدون پودر را خریداری کرده و قبل از مصرف آن را آسیاب نمایید.
از نظر مقدار کافئین، قهوه ترک دارای بالاترین میزان کافئین بوده و بعد از اسپرسو در رده دوم قرار دارد. اما به دلیل اینکه قهوه ترک دارای حجم بیشتری از اسپرسو میباشد در نتیجه میزان کافئین آن حتی از اسپرسو هم بیشتر است. از مهمترین خواص قهوه ترک میتوان به دارا بودن اسیدهای کلروژنیک اشاره کرد که منبع مهمی از آنتی اکسیدانهای ضد سرطان میباشد. خواصی را که قهوه ترک به شما میدهد عبارتند از؛ کاهش قند خون، بهبود التهاب، کاهش کلسترول و کاهش فشار خون در رگها میباشد.

قهوه عربی (Arabic Coffee)
قهوه عربی به دو دسته کلی تقسیم بندی میشود که عبارتند از قهوه خلیجی و قهوه سعودی میباشد. در مکانهای دیگر هم قهوه سعودی را همان قهوه عربی در نظر میگیرند و در کشور امارات هم به آن قهوه خلیجی گفته میشود. این نوع قهوه بیشتر در خاورمیانه و علی الخصوص کشور عربستان سعودی تهیه میشود. طعم قهوه عربی بسیار خوشمزه بوده و در عربستان به همراه خرما و شیرینی سرو میشود و بسیار هم مورد استقبال قرار گرفته است.
خواص این قهوه بسیار زیاد بوده و میتوان به؛ افزایش انرژی در بدن، خاصیت ضد التهابی آن اشاره کرد. همچنین برای دستگاه گوارش بسیار مفید بوده و به هضم بهتر غذا کمک میکند. اگر قصد رژیم گرفتن دارید حتما قهوه عربی را در برنامه غذایی خود قرار دهید زیرا با افزایش انرژی به ورزش بیشتر و کاهش وزن کمک شایانی میکند. سرشار از ویتامین های B6 و B12 بوده و به تقویت سیستم ایمنی کمک زیادی میکند. اما در کنار این همه مزیت قهوه عربی به دلیل دارا بودن غلظت زیاد برای افراد با بیماریهای قلبی اصلا توصیه نمیشود.

قهوه فوری (Instant Coffee)
قهوه فوری نوع دیگری از قهوه میباشد که همانطور که از نامش برمیآید، قهوه فوری سریع آماده میشود. فقط کافی است آب را به حالت جوش درآورده و مواد قهوه را درون آن حل کنید و سپس آن را هم بزنید به همین سادگی قهوه شما آماده میشود.
نکته مهمی که باید توجه داشته باشید این است که قهوه فوری شبیه قهوه فرانسوی، ترک یا اسپرسو نمیباشد. زیرا برای درست کردن قهوههای دیگر باید ابتدا دانه قهوه آسیاب شده و سپس دم شود. اما در قهوه فوری تمامی این مراحل از قبل انجام شده و به نوعی قهوه کاملا دم کشیده و سپس خشک شده و در بستههای مختلف ریخته شده است. این دقیقا شبیه به چای و چای کیسهای میباشد و بهتر است قبل از مصرف این نکات را کامل مورد توجه قرار دهید.
و در انتهای این مقاله به طور کلی می توان به این نتیجه رسید که انواع قهوه در دو دسته روبوستا و عربیکا تقسیم بندی میشوند که از نظر طعم و میزان کافئین کاملا با هم متفاوت هستند. موارد عنوان شده در فوق نیز یکی دیگر از روشهای تفکیک انواع قهوه به شمار میآیند و همچنین میتوان از نظر نحوه کاشت در مناطق مختلف و خاستگاه نیز قهوه را در گروه بندیهای متنوعی قرار داد.


test